corten

Corten

Corten, rosttrögt stål, cortenstål eller cortenplåt är namn för stålplåt legerat med koppar som står emot korrosion mycket bättre än vanligt stål. I första hand har det använts till värmeledningspannor, plåtkaminer, avgasrör och skorstenar, men numera är materialet väldigt populärt till husfasader, konstverk och trädgårdsprodukter. Efter en tids exponering under vissa korrosiva förutsättningar bildas ett jämnt och tätt oxidskikt (patina) på stålytan, och cortenstålet håller samma fina rostpatina i år efter år utan att rosta bort. Skiktet har god vidhäftning och bromsar fukt att tränga in och orsaka vidare korrosion. Det rostar dessutom långsammare än vanligt stål.

Corten i trädgården

Vi tillverkar en mängd egna produkter av cortenplåt för trädgården i vår produktionslokal i Norra Småland. Kantstål används för att få en snygg rabattkant efter egen design, genom att böja och forma kantstålet och på så sätt följa trädgårdens linjer. Markstål är stål som ligger plant och ersätter marksten. Trädgaller runt dina träd eller buskar gör att robotgräsklipparen kan hålla snyggt och stilrent. Trädringar ger en snygg avgränsning runt träd, buskar eller planteringar. Odlingsramar används för att skapa vackra oaser av växter i trädgården, snyggt inramade av corten.

Vi erbjuder ett standardsortiment av våra produkter här på Kantstål.se, men vi tillverkar gärna cortenprodukter i specialmått på beställning. Ring eller skicka ett mail med dina funderingar så kommer vi fram till något bra!

Corten som husfasad

På senare år har efterfrågan på fasader till byggnader i detta underhållsfria material ökat kraftigt, och idag byggs både villor och stora flerbostadshus med paneler eller släta plåtar av corten som fasad. Detta på grund av att det blir en spännande och levande fasad, eftersom patinan hos rosttrögt stål som påverkas av miljö, fuktighet och ljus fortsätter att sakta förändras över tid. Om montering av Cortenfasaden utförts korrekt krävs inget underhåll. Corten är dessutom ett miljövänligt alternativ som inte kräver någon lack eller metallbeläggning.

Vi på Inspira Design AB levererar allt inom corten. Vi har en modern maskinpark med laserskärning, kantbockning och svetsning. Så rör det sig om cortenprodukter för trädgård, offentlig miljö eller fasader så ta kontakt med oss för offert!

Corten inomhus

Det har blivit allt vanligare med interiör design av Corten. Man kan då skynda på rostprocessen genom olika typer av behandlingar, men färdigrostningen måste få ta sin tid. Att blästra materialet gör att man får en jämnare rostning, om man vill ha det. Vid inomhusbruk har man behov av att avstanna rostprocessen för att slippa att kläder och annat får rostfläckar. En lösning kan vara olika typer av lackeringar.

Se våra produkter här